03 MAY 2024

Stockholmssoffan - En symbol för den funktionalistiska arkitekturen och designen

Stockholmssoffan, designad av Erik Gunnar Asplund 1930, är en symbol för den funktionalistiska arkitekturen och designen som introducerades vid Stockholmsutställningen samma år. Asplund, som tidigare varit känd för sin nordiska klassicism, tog inspirerad av Le Corbusier en dramatisk vändning mot modernismen med denna utställning, som fokuserade på bostäder, transport och inredning och var starkt påverkad av internationella stilrörelser som funktionalismen. Detta markerade början på en ny era inom svensk arkitektur och design.

Stockholmssoffan - En symbol för den funktionalistiska arkitekturen och designen

Visionen om enkelhet och funktionalitet

Utställningen var inte bara en arkitektonisk milstolpe utan också en plattform för Asplund att presentera sin vision om enkelhet och funktionalitet i designen. Stockholmssoffan, som en del av denna vision, var tänkt att möta behoven hos den växande svenska medelklassen med stilren och praktisk design. Soffan blev känd för sin minimalistiska estetik och komfort, vilket var en del av Asplunds bredare mål att demokratisera kvalitetsdesign.

Asplunds bidrag till arkitektur

Asplunds bidrag till arkitektur och design sträcker sig långt bortom Stockholmssoffan, men detta specifika verk står som ett exempellöst inlägg i övergången från den dekorativa klassicismen till en mer avskalad modernism, vilket också reflekteras i hans andra verk från perioden, såsom Skandiabiografen och Skogskyrkogården i Stockholm.

Tidlös svensk design

Genom åren har Stockholmssoffan behållit sin plats i designvärlden som ett exempel på tidlös svensk design. Den fortsätter att inspirera nya generationer av formgivare och finns representerad i olika moderna samlingar, ofta som en referens till historisk svensk design och funktionalism. Samtidigt finns det varianter och tolkningar av denna klassiska design som anpassats till moderna trender och materialval. Stockholmssoffans design är ett utmärkt exempel på hur historisk design fortsätter att influera och integrera med moderna trender, samtidigt som den bevarar sin unika historiska och kulturella betydelse.

Stockholmssoffan

Read More

Lekserie Bloom är nu Svanenmärkt!
28 AUG 2023

Lekserie Bloom är nu Svanenmärkt!

Nordic Parks lekserie Bloom är nu Svanenmärkt. Ett självklart val som stärker vårt sortiment med satsning för en mer hållbar lekmiljö.

Läs mer
Nordic Parks skapar nya mötesplatser vid Kv. Capella i Karlastaden – Göteborg 🏗 ☀ 🍃
23 MAY 2023

Nordic Parks skapar nya mötesplatser vid Kv. Capella i Karlastaden – Göteborg 🏗 ☀ 🍃

Nordic Parks levererar platsanpassade möbellösningar på innegården och takterrassen till Kv. Capella i Karlastaden. Projektet är startskottet för Kv....

Läs mer
Signum serien pryder HSB´s innegårdrar i Solna
29 AUG 2022

Signum serien pryder HSB´s innegårdrar i Solna

HSB Stockholm valde in Nordic Parks som helhetsleverantör av möbler till brf Entitans innegård i Solna. Projektet genomfördes under 2021-2022 och erbj...

Läs mer

Kontakta oss

Maila oss på info@nordicparks.se eller ring 021 - 444 00 90

Nordic Parks
Tunbytorpsgatan 20, Vasteras
Sweden
Org.nr: 555-123456789